Svíčková na smetaně II
19. 3. 2009
Suroviny:
1 kg zadního hovězího, 50 g slaniny, mrkev, celer, petržel, cibule, smetana, cca 2 lžíce hladké mouky, bobkový list, nové koření, celý pepř,špetka tymiánu, sůl, máslo / nebo půl na půl máslo a olej /, citron, cukr.
Postup:
Maso prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou, osolíme a zprudka opečeme v rozehřátém omastku. Vyndáme ho a orestujeme všechnu nakrájenou zeleninu a koření. Do zeleninového základu vložíme maso, podlijeme vodou, přikryjeme a dusíme v troubě do měkka. Během pečení podléváme. Mouku rozmícháme v trošce vody. Když je maso hotové, vyndáme ho, do vypečené šťávy zamícháme mouku a necháme provařit. Dochutíme citronem a cukrem, případně i solí. Na závěr zjemníme smetanou. Omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme.
Zeleniny dávám hodně a vždy jen čerstvou, je mnohem voňavější než zmrazená.