Plněné taštičky s rajčaty a sýrem1
![]() Taštičky plněné rajčaty a sýrem |
. Prohlédni fotky |
Plněné taštičky s rajčaty a sýrem
NA 15 TAŠTIČEK
Příprava: 20 minut + 20 minut pečení
* 2 velká rajčata
* 100 g camembertu nebo hermelínu
* 70 g vypeckovaných oliv
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička provensálského koření
* 1 lžíce olivového oleje
* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na vyválení těsta
* 1 vejce na potření
1. Rajčata nařízneme navrchu do kříže, spaříme vroucí vodou, ochladíme ve studené vodě a sloupneme slupku. Z rajčat vykrojíme střed a vydlabeme semínka, osušenou dužinu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy. Přidáme nakrájený sýr, olivy, osolíme a okořeníme pepřem a provensálským kořením. Zakapeme olivovým olejem a promícháme.
2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle asi 2-3 mm a vykrojíme z něj pomocí vykrajovátka nebo sklenice kolečka o průměru 10-12 cm. Okraje koleček potřeme rozšlehaným vejcem a do středu rozdělíme náplň. Spojíme okraje a pořádně přitiskneme k sobě.
3. Taštičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, horní stranu několikrát propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby mohla unikat pára, a potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 20 minut dozlatova.
Tipy na slané náplně
Náplně můžeme naklást na rozválené těsto a upéct jako koláč nebo z těsta utvořit kapsu
* Osmažená cibule s provensálským kořením a balkánským sýrem
* Kuřecí maso s pórkem, paprikou a sýrem mozzarella
* Mleté maso s rajským protlakem a sterilovanými fazolemi v rajčatové omáčce s chilli
* Zelené fazolové lusky s česnekem a libovou anglickou slaninou
* Směs sýrů - camembert, gorgonzola (nebo niva) a ementál
* Podušené lilky, rajčatová passata, papriky, cibule a česnek