HOLUBKY ( zelné závitky s mletým masem a rýží )
8. 5. 2009
![](http://img.mimibazar.cz/foto/10/060707/20/j1084.jpg)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
hlávkové zelí ( tohle mělo 1,6 kg), 500g mletého masa ( používám "buřtík" mraženého mletého krůtího masa, ale mamka dělá z klasického ), 2 velké rajské protlaky (á 200g z LIDLu), 400g rýže, 2-3 zeleninové bujony, 2-3 cibule podle velikosti, mletá paprika sladká, sůl, 1l vody, olej nebo tuk
POSTUP PŘÍPRAVY
Na tuku orestujeme cibuli pokrájenou na kostičky, přidáme mleté maso a mícháme tak, aby se pěkně rozdrobilo. Osolíme, zasypeme mletou paprikou a necháme chvilku podusit. Syrovou rýži propláchneme, přimícháme do masa a necháme chladit. Z hlávky zelí vyřízneme ostrým nožem košťál co nejhlouběji tak, aby se uvolnilo co nejvíce listů. Pak celou hlávku vložíme do vroucí vody a pomocí dvou vidliček postupně pomalu uvolňujeme všechny listy a dáváme stranou vychladit. Pak jednotlivým listům seřízneme tvrdou část žeber, větší listy můžeme rozpůlit a plníme masovou směsí. Dno hrnce poklademe potrhanými, nebo příliš malými listy a na ně pěkně vyskládáme jednotlivé závitky. Podle velikosti hrnce můžeme udělat několik vrstev. V 1l vody rozmícháme bujony (stačí rozdrobit) a protlaky a opatrně závitky zalijeme. Dáme na plotýnku a pomalu dusíme 1 a půl až dvě hodiny. Nemícháme, jen můžeme občas chytit hrnec za obě ucha a s citem "zatřást". Vaření neuspěchejte, dusí se velmi pomalu a dvě hodinky opravdu neuškodí. Chutě se pak báječně prolnou. Ze zimního zelí je daleko víc listů, pokud je nespotřebuji, dávám je na mrazák a použiji příště, nic se jim nestane. Dobrou chuť!
ZOBRAZIT POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
![]() |
Připravené zelné listy a masová směs |
![]() |
Takhle se závitky balí: dám hromádku směsi ke straně kde je košťál, přehnu, pak přidám jednu a druhou stranu a závitek dotočím. |
![]() |
Tohle jsou všechny závitky vytvořené ze shora uvedeného množství surovin. |
![]() |
Závitky naskládám do hrnce, tak aby byly "překladem" dolů. |
![]() |
Jíme s chlebem, nejlépe druhý den. Dobrou chuť! |