Langoše z ledničky
Ingredience
30 g čerstvého droždí, sůl, 600 g hladké mouky, 500 ml mléka, špetka cukru, tuk na smažení
Postup
Do mísy rozdrobíme droždí a pořádně posolíme. Vařečkou rozemneme
dohromady a jakmile se začne droždí roztékat, zasypeme je moukou,
přidáme cukr, zalijeme mlékem a dobře promícháme. Vařečkou vypracujeme
hladké těsto. Mísu s těstem uložíme do ledničky minimálně na 5 hodin
(může tam prý zůstat i několik dní - nemám ověřeno).
Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kousky, zformujeme do bochánku a
necháme chvíli na pomoučeném válu kynout. Zatím rozpálíme tuk, každý
bochánek v ruce roztáhneme do všech stran co nejvíc doplacata a
vkládáme do rozpáleného tuku. Z obou stran osmažíme dozlatova.
Hotové langoše potíráme čímkoliv co rádi, např. křenovou šlehačkou,
kečupem a posypat sýrem, povidly, ochuceným tvarohem (slaným i
sladkým), ...





