Paprikový dip
PRO 4 OSOBY
Příprava: 45–60 minut
2 – 3 velké červené papriky
1 – 2 chilli papričky
1 menší lilek
1 rajče
1 červená cibule
1 hlavička česneku
200 ml olivového oleje
červený vinný ocet na dochucení
sůl a mletý pepř
1/4 lžičky mletého rozmarýnu
1. Zeleninu omyjeme, podélně rozkrojíme, papriku zbavíme jádřinců, cibuli oloupeme a překrojíme, hlavičku česneku seřízneme z vrchní strany a vše rozložíme na plech. Pokapeme částí olivového oleje a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních do měkka.
2. Necháme zchladnout, z paprik, lilku i rajčat stáhneme slupku, česnek vymačkáme ze slupek a vše rozmixujeme. Přilijeme olej, dochutíme octem, solí, pepřem a rozmarýnem a dobře promícháme. Je-li pasta příliš řídká, povaříme ji do zhoustnutí na mírném ohni a pak vychladíme. Podáváme k masu apod. Můžete připravit z pečených sterilovaných paprik a rozmixovat s ostatními přísadami