Paštika z kuřecích jater se žampiony
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut + 1,5 hodiny pečení
*300 g kuřecích jater
*150 g slaniny
*sůl a mletý bílý pepř
*2 lžičky paštikového koření
*100 ml smetany 33%
*1 vejce
*1 lžíce koňaku
*1 lžíce dezertního vína nebo sherry
*2 lžíce sterilovaných žampionů
*2 lžíce pokrájených černých oliv
*máslo na vymazání formy
*1 sáček práškové želatiny na zalití hotové paštiky *citron k podávání
1. Předehřejeme si troubu na 100-150 stupňů. Omytá a očištěná drůbeží játra naškrábeme nebo jemně umeleme a oddělíme blanky. Uškrabaná játra promícháme s velmi jemně pokrájenou slaninou, solí, pepřem, paštikovým kořením, chlazenou smetanou, koňakem, vínem a dobře vymícháme. Nakonec přidáme jemně pokrájené žampiony a olivy.
2. Paštikovou nebo jinou vhodnou formu vymažeme máslem nebo sádlem, naplníme ji paštikovou směsí a uhladíme povrch. Formu vložíme do nádoby s vodou tak, aby voda sahala maximálně asi do tří čtvrtin formy, a pečeme v předehřáté troubě přikryté poklicí ve vodní lázni asi jednu až jednu a půl hodiny. Ke konci pečení můžeme špičkou ostrého nože zkusit uprostřed paštiky, je-li upečená. Hotová paštika má být ve středu růžová. Vyjmeme ji s formou z vodní lázně a necháme vychladnout.
3. Povrch studené paštiky můžeme zalít trochou ochucené želatiny, kterou připravíme podle návodu na obalu, a nechat ji vychladit. Paštiku podáváme po úplném vychlazení nakrájenou na plátky s měsíčky citronu a pečivem.
Náhledy fotografií ze složky Paštika z kuřecích jater se žampiony