Utopenci - rodinný recept
"Utopenci" - už 4. den můžete baštit!!!
SUROVINY
Do 3 litrové lahve: 20ks špekáčků, 1,5l vody, 0,5l octa, 4 zarovnané polévkové lžíce soli, 10 celých kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 30 kuliček černého pepře, asi půl čajové lžičky mletého pepře (může být i méně), asi 10 větších cibulí, párátka
POSTUP PŘÍPRAVY
Nejdříve si nachystáme nálev. Do hrnce si dáme vodu, ocet, sůl, koření a svaříme. Cibuli si na el. kráječi nakrájíme na asi 2-3mm silná kolečka. Špekáčky oloupeme a rozkrojíme po délce. POZOR - nedoříznout!!! Na každou půlku špekáčku si špičkou nože uděláme tři zářezy (jakoby žebra). Potom vnitřek špekáčku osolíme, opepříme a dovnitř vložíme malá kolečka cibule. Dvě párátka prostrčíme šikmo skrz špekáček tak, aby nám držel i cibuli. A skládáme do sklenice - vrstva špekáčků a vrstva cibule (můžeme proložit tak 4 kousky feferonky - já dělám jednu sklenici s feferonkama a jednu bez). Tak vše střídáme do celé lahve. Nakonec vše zalijeme teplým nebo vlahým nálevem. Už za 3-4 dny jsou utopenci k zblajznutí!!!
Já
mám radši, když se dá sklenice zašroubovat, takže používám asi 1500ml
velké sklenice od okurek viz. obrázek. Do každé se mi vejde 6ks
utopenců. Dělám do čtyř sklenic tj. 24ks utopenců a vařím dvojnásobnou
dávku nálevu a je to akorát. Dnes jsem měla jen 18ks špekáčků, takže
mám tři sklenice a zbytek nálevu jsem bohužel vylévala. Pokud nemůžete
sehnat velké sklenice, tak mám vyzkoušené naložit dva špekáčky do
normální větší 720ml velké. Hezky dva kousky se tam vejdou a k nim spousta cibule.
Pokud
jste jako já z Trutnova nebo jeho okolí, tak Vám DOPORUČUJI kupovat
špekáčky jen u řezníka Šrola!!! Má je fakt nejlepší!!!
DOBROU CHUŤ!!!