Brambory pečlivě umyjeme, ponecháme je ve slupce a uvaříme je v osolené
vodě. Scedíme je a jakmile trochu zchladnou, oloupeme je, prolisujeme a
necháme téměř vychladnout. Potom je promícháme s moukou, žloutky a
solí. Na pomoučeném válu vytvarujeme z těsta válečky o průměru asi 2
cm, které pokrájíme na špalíčky. Vtiskneme to nich vidličkou vzorek
(ale nemusíme, je to pouze ozdoba) a necháme je 15 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme omáčku. Rajčata nařízneme do křížku, spaříme je
horkou vodou a slupku oloupeme, vybereme zrníčka a dužinu jemně
nakrájíme. Feferonky omyjeme, očistíme, vyřízneme semeníky a lusky
pokrájíme na nudličky. Cibuli a slaninu pokrájíme na kostičky, česnek
oloupeme a posekáme. Česnek, slaninu a cibuli opečeme na oleji, přidáme
rajčata a feferonky a opékáme dalších 10 minut. Vmícháme rozdrobený
ovčí sýr a přisolíme.
Do velkého hrnce si dáme vařit dostatečné množství osolené vody.
Jakmile se voda vaří, vhodíme do ní připravené noky, zmírníme příkon
tepla a noky pomalu vaříme asi 5 minut. Jakmile vyplavou na hladinu,
vybereme je děrovanou naběračkou a necháme je okapat. Potom je vložíme
do omáčky, lehce promícháme a krátce prohřejeme. Podáváme jako lehkou
večeři.
Poznámky:
Práci si můžeme usnadnit nákupem konzervovaných rajčat (v zimě
vyjdou dokonce levněji). Dáme pozor při vaření noků (jsou to skutečně
noky – viz film Pelíšky), aby se nerozvařily! Pro první pokus si radši
zvolíme poloviční množství surovin.
Na fotografii jsou alespoň noky, které jsem připravovala ke králíkovi po myslivecku.
Bramborové noky s pikantní omáčkou
13. 6. 2009