Kuře jako svíčková
Ingredience
1 kuře, 100 g anglické slaniny, 2 sáčky mražené zeleniny pod svíčkovou (nebo stejné množství čerstvé), 2 cibule, po 8 kuličkách nového koření a pepře, 4 bobkové listy, tymián, 2 lžíce octa, 300 ml smetany na vaření, 1-2 lžíce hladké mouky, olej, muškátový oříšek
Postup
Kuře rozporcujeme, omyjeme a osušíme. Na dno pekáče nalijeme trochu
oleje. Kousky kuřete v něm ze všech stran protáhneme, osolíme a
naskládáme do pekáče. Poklademe plátky slaniny, posypeme kořením,
nahrubo posekanou cibulí, na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninou,
přiklopíme a dáme přes noc do ledničky.
Druhý den podlijeme vodou a upečeme. Měkké maso vyndáme z pekáče a
udržujeme v teple. Vybereme bobkové listy (vyhodíme) a zbytek obsahu
pekáče rozmixujeme a přecedíme do hrnce. Je-li hmota příliš hustá,
zředíme vodou. Ve smetaně rozkvedláme mouku a přes sítko přilijeme do
hrnce. Za občasného míchání povaříme asi 10 minut. Před koncem varu
dochutíme solí, octem a strouhaným muškátovým oříškem. Maso vložíme do
omáčky (můžeme ho vykostit) a podáváme s houskovým knedlíkem.