Bratislavské rohlíčky s ořechovou nádivkou
Suroviny:
100 g másla, 80 g moučkové cukru, 2 žloutky, 30 g droždí, 500 g polohrubé mouky, 2,5 dl mléka, 1 vejce na potření.
Ořechová nádivka: 150 g ořechů, 80 g moučkové cukru, 2 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 1 lžička rumu, 2 lžíce strouhanky.
Postup:
Nejprve si necháme vykynout kvásek, který připravíme z droždí, vlažného mléka, cukru a mouky. Máslo a cukr utřeme do pěny, poté přídáme vejce, kvásek, mouku a vlažné mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout cca 40 minut. Vykynuté těsté rozdělíme na dvě části. Těsto rozválíme tak , aby vznikl kulatý plát a rádýlkem rozdělíme na osm trojúhelníků. Na širší část dáme náplň a poté svineme a vytvarujeme rohlíček. Rohlíčky potřeme vejcem a dáme péct do trouby. Pečeme na 180 stupnů do zlatova.