Dokonalý cheesecake
Tento dezert je snad nejdokonalejším moučníkem na světe. Milují ho všichni a nikdy se vám nepřejí. Existuje spousta variant a spousta originálu, ale každý se něčím liší. Já jsem zvolila klasiku nejklasičtější a nejobyčejnější. Protože pokud zvládnete tento, další obměny pak půjdou samy :)
Než začnete vařit, měli byste o cheesecaku vědět pár pravidel. Tento moučník se rozhodně dělá ze smetanového sýra (například fénix, mascarpone, žervé a další) a ne z tvarohu. Samozřejmě můžete udělat i tvarohovou verzi, ale poté to bude klasická tvarohová buchta :)
Pro dokonalost tohoto dezertu byste měli společně s pečením přidat i kastrůlek naplněný vodou, aby dezert během pečení nevyschnl a naopak zůstal vláčný a jemný.
Po upečení koláč nechte odpočívat hodinku s otevřenými dvířky u trouby. Poté jej dejte na kuchyňskou linku a až zcela vychladne, můžete jej přemístit do lednici. Tak by měl odpočívat nejméně 8 hodin, nejlépe přes noc.
Koláč podávejte s jahodovým, borůvkový, malinovým nebo jakýmkoliv jiným pyré, případně se šlehačkou či zakysanou smetanou.
Změnou sušenkového základu změníte chuť celého koláče, vybírejte proto podle vaší chuti.
Ingredience:
Na sušenkový základ:
150-200g sušenek (koka, esíčka, bebe, karamelové, amaretové)
60-100g másla
Na náplň:
750g smetanového sýra (já použila italské mascarpone)
½ balíčku vanilkového pudingu
150g cukru
šťáva z 1 citrónu
4 vejce
vanilkový lusk, nebo vanilkový cukr (nemusí být)
Postup:
Sušenky si rozdrtíme válečkem nebo v robotu a smícháme s měkkým máslem (to jsem nahřála mikrovlnce). Formu se sundavacím okrajem vymažeme máslem, nebo vysteleme pečícím papírem a položíme sušenkový základ. Ten dáme nejen na dno formy, ale také trošku po stranách, aby cheesecake držel tvar. Upečeme v troubě asi 5 minut.
Ve velké míse smícháme smetanový sýr, žloutky, vanilkový prášek, cukr a vanilku. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a pomalu, ručně zapracujeme do těsta. Těsto byste neměli šlehat mixérem, aby v krému nevznikly bubliny. Uvidíte, že i ručně to půjde jedná báseň a vy budete mít za chvíli krásně jemný krém.
Krém nalijte na sušenkový základ a nechte pět minut odstát, aby se krém dostal do každé štěrbiny sušenek. Poté pečete ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi hodinu. Tento čas však není definitivní, protože každý má jinou troubu, proto respektujte zkušenosti s vlastní troubou.
Nezapomeňte na pekáček s vodou, který zajistí, že cheesecake bude vláčný a nevysuší se. Pokud by se přesto koláč připaloval a stále ještě nebyl hotový, můžete jej přikrýt alobalem a v polovině pečení odkrýt.
Poté upečení
dbejte rad, které jsou napsané
výše :) Před
podáváním oddělte od formy
tím, že odkojíte nožem koláč od stěn.
Vypadá to složitě, já vím:) Taky jsem několik let odkládala svůj první pokus s touhle pochotkou, ale někdy se člověk prostě musí sebrat a překonat zábrany a věřte mi – stojí to za to :) Nehledě na to, že to vlastně vůůůbec nebylo tak složité, jak to vypadá :)