Domácí chléb i bez pekárny? Ano!
28. 2. 2010
ngredienceVytisknout
Návod k přípravě
Tip na závěr
- 1 kg hladké mouky
- 3 lžičky soli
- 3 lžičky Solamylu
- 3 lžičky kmínu
- 60 g droždí
- půl litru vlažné vody
- sušená smažená cibulka
![]() | mírně náročné |
![]() | 1 hodina |
![]() | 4 osoby |
![]() | levné |

Do velké mísy dejte 3/4 odvážené mouky,
sůl, škrobovou moučku a kmín. Ohřejte vodu na tělesnou teplotu. Trochu
jí odlijte do hrnečku s rozdrobeným droždím a umíchejte kašičku. Do mísy
vlijte rozmíchané droždí a postupně přidávejte vodu a zbylou mouku.
Vařečkou vypracujte hladké těsto, které se nepřichytává k míse. Těsto
ještě poprašte hladkou moukou, přikryjte látkovou utěrkou a nechte
kynout na teplém místě 30-40 minut. Vykynuté těsto přendejte na vál,
ještě vypracujte a rozdělte na dva díly. Troubu vyhřejte na 180 stupňů
Celsia. Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto rozložte na vál a
jemným hnětením do něj zapracujte cibuli. Ruce si namočte v ve studené
vodě a vypracujte z těsta dva kulaté bochníky. Jejich povrch posypte
hladkou moukou a dejte péct do vyhřáté trouby na 45 minut.

Vynikající celozrnný chléb pro domácí
pekárnnu: 1/4 kg hladké mouky, 1/4 kg celozrnné pšeničné mouky, 1
balíček sušeného droždí, 1 lžička kmínu, 1.5 lžičky soli, 2 lžičky
solamylu, 1/4 l vlažné vody. Vše dáme do pekárny a pečeme na program pro
celozrnné bochníky.