Honzovy buchty
Ingredience: 1 dl mléka, 1 lžíce cukru, 40 g droždí, 500 g hladké mouky, 1 celé vejce, 1 žloutek, 2 dl mléka, 50 g tuku na pečení | |
Postup přípravy: V teplém mléce rozmícháme lžíci cukru a rozdrobené droždí, dáme do tepla, kde necháme vzejít kvásek. Vykynutý kvásek smícháme s prosátou moukou, cukrem, přidáme celé vejce a žloutek. Přilijeme mléko, změklý tuk, smícháme a vypracujeme hladké těsto, které posypeme troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout, z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kuličky, které na pomoučeném prkénku zploštíme a vložíme do nich malou lžičku povidel nebo marmelády, kuličku sbalíme a pečlivě zalepíme všechny otvory, aby náplň neutekla, až máme kuličkami zaplněný celý pekáč, tak každou buchtu omastíme rozehřátým tukem, aby se buchty neslepily, pekáč necháme v teple ještě asi 15 minut kynout a teprve potom ho vložíme do předehřáté trouby, upečeme dozlatova a po vychladnutí buchty pocukrujeme. |
Náhledy fotografií ze složky Honzovy buchty