Kapučínová roláda
Kapučínová roláda
Ingredience
těsto: 6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g hladké mouky
dále: 100 g vanilmixu, 300 ml vody, 4 lžíce kapučína (prášek), 250 ml smetany ke šlehání, želatinový ztužovač, kakaový prášek
Postup
Bílky s cukrem ušleháme do husté pěny. Po jednom zašleháme žloutky a
pak vešleháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na
pečení a upečeme dorůžova (180°C 7-10 minut). Po upečení stáhneme i s
papírem z plechu a necháme vychladnout.
Vanilmix smícháme se dvěma lžíceme kapučína, zalijeme vodou a krátce
prošleháme. Necháme cca 10 minut ustát. Smetanu promícháme s dalšíme
dvěma lžícemi kapučína a ušleháme dotuha. Smetanu s ustátým vanilmixem
smícháme (podle chuti můžeme přisladit). Želatinový ztužovač připravíme
podle návodu na sáčku (ruční metličkou rychle šlehat půl minuty se 100
ml vody). Vmícháme do něj 2 lžíce kapučínové hmoty, pak smícháme se
zbytkem, můžem krátce prošlehat elektrickým šlehačem.
Větší část hmoty rozetřeme na piškotový plát a opatrně srolujeme.
Nemačkat, náplň je měkká, vytekla by. Dáme do ledničky ztuhnout. Zbytek
náplně do ledničky ne - ztuhnul by tam. Asi po hodině roládu z ledničky
vyjmeme a potřeme i zvenku zbytkem náplně. Vrátíme do ledničky na další
hodinu, lépe déle. Před podáváním můžeme roládu poprášit kakovým
práškem, případně libovolně dozdobit (použila jsem šlehačku v prášku a
čokoládové ozdoby).