Krémy
14. 6. 2008
1)BÍLKOVÝ KRÉM šlehaný na párou - bílý, jemný, trvanlivý bude se hodit na svatební dorty v letních měsících
4 bílky, 180g cukru krupice, 500g másla, 100g práškového cukru.
Postup:
Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme. Když voda začne vřít, šleháme ještě 15-30 vteřin, ne déle než minutu ( bílky by se srazily). Vypneme plamen, necháme nádobu ve vodě a ještě šleháme ( mírně promícháváme) 2-3 minuty. Pak hrnec vyndáme, ještě chvíli mícháme, přikryjeme utěrkou ( aby povrch neosychal) a necháme vychladnout.
Poté zašleháme do másla vyšlehaného s pr. cukrem.
Krém je velmi trvanlivý, jemný a bílý.
vpravo na fotce:
2)Z CELÝCH VAJEC šlehaný na párou od cukrářky - nejde vybělit, když použijete domácí vajíčka (jako já) máte ho do žluta
Krém:2celá vejce,15dkg krystalu,1van.cukr-vše šleháme nad párou do husta(nechat odstát,občas zamíchat, 1/5modré LUKANY (já použila 50g másla)+rum dle chuti-rozpustit
1máslo-cukr moučka dle chuti (moc ne,ať není přeslazený) -změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny - poté přimícháme zčásti vychladlou hmotu - po částech - nakonec vlijeme rozpuštěnou Lukanu s rumem -nechat ztuhnout v ledničce. Je fakt dobrý
3)VANILKOVÝ KRÉM
1/2 l mléka, 120 g krupic. cukru, 2 van. pudinkové prášky 400 g másla, vanilka nebo van. cukr
Postup:
Do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.Za stálého míchání ho necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min
- můj nejoblíbenější, není cítit máslo, krásně jemný vhodný pod mléčný marcipán, dělám obměnu s čokoládovými pudink.prášky s rumem
- pozor na škraloup v pudinku, nevyšlehá se. Jednou se mi to podařilo a nakonec jsem krém musela přepasírovat přes sítko,jinak jsem se jich nezbavila :-) Někdo dává na hrnec utěrku, přilepí pečící papír a pak i se škraloupem sloupne, ale mě se to nepodařilo. Takže vždycky škraloup seškrábnu.
4)PIKANTNÍ KRÉM - JAHODOVÝ nebo KAKAOVÝ
2-3 dcl šťávy z kompotu (dávám jahodový), 2/3 vanilkového pudingu (dala jsem jahodový), necelá lžíce polohrubé mouky, 100g pr. cukru, 120g másla, 40g Hery.
Postup:
V části šťávy rozmícháme puding a mouku a zavaříme do zbytku šťávy. Vychladlý puding po částech zašleháme do tuku s cukrem.
Pokud do krému zamícháme kakao, máme výborný kakaový krém.
Když s tímto krémem promazáváme dvě vrsty dortu + povrch, připravíme jej ze 2 dávek.
5)KAPUČÍNOVÝ KRÉM - bleskový, žádné vaření pudinku !!!
2 kelímky smetany na šlehání, 3 ztužovače do šlehačky, 3 lžíce (sáčky) oříškového kapučína v prášku
Postup: ušlehat smetanu společně se ztužovačem a pak přidat práškové kapučíno,vše důkladně našlehat. SMĚS ZTUHNE DO PODOBY KRÉMU.
6) KÁVOVÝ KRÉM
800ml mléka, 350g másla, 2 vanil. pudingy, 6 lžic pr. cukru, trochu suché instantní kávy.
postup:
Uvaříme pudingy v mléce s cukrem a kávou a vychladíme. Našleháme máslo a postupně zašleháváme vychladlý puding.
7) KRÉM s GUSTINEM - super jako krém s pudinkem, vhodný pod mléčný marcipán
500g másla, 1/2 l mléka, 80g gustinu, 110g cukru, 2 vanil. cukry
postup:
Uvaříme gustin s mlékem a van. cukry podobně, jako puding a vychladíme. Našleháme máslo s cukrem a postupně zašleháme gustinový puding.
8) NUTELOVÝ KRÉM - vhodný na prokládání piškotů. Do dortů je řídký.
500ml. zakys. smetany + 1 sklenička Nutely - vymíchat.
PÁR RAD PRO PŘÍPAD NOUZE :-)
- abychom předešli srážení krému, postupně do vyšlehaného másla zašleháváme po kouskách puding nebo kaši, případně vejce šlehaná s cukrem v páře, apod...
- máslo a puding (kaše apod...) musí mít s t e j n o u teplotu.
- nejnáchylnější ke srážení je krém nastavený pudingem.
- pokud se už stane, že se krém srazí, lze ho docela jednoduše napravit: do dřezu (např.) napustíme hodně horkou vodu a postavíme do ní mísu se sraženým krémem. Ihned začneme šlehat (nejlépe elektr. šlehačem). Jakmile krém začne od stěn jakoby povolovat, hned misku vyndáme (nepřestáváme šlehat) a krém po chvíli šlehání nabyde a krásně zjemní.
- zbytky puding.krému nezamražujeme. Po rozmražení se sráží a nepomůže ani napravování.
- na vybělení krému ( ne však úplně do sněhobíla) lze použít bělidlo krému od Wiltonu. Pozor - nefunguje u krému, který byl nastavený celými vejci nebo žloutky.
4 bílky, 180g cukru krupice, 500g másla, 100g práškového cukru.
Postup:
Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme. Když voda začne vřít, šleháme ještě 15-30 vteřin, ne déle než minutu ( bílky by se srazily). Vypneme plamen, necháme nádobu ve vodě a ještě šleháme ( mírně promícháváme) 2-3 minuty. Pak hrnec vyndáme, ještě chvíli mícháme, přikryjeme utěrkou ( aby povrch neosychal) a necháme vychladnout.
Poté zašleháme do másla vyšlehaného s pr. cukrem.
Krém je velmi trvanlivý, jemný a bílý.
vpravo na fotce:
2)Z CELÝCH VAJEC šlehaný na párou od cukrářky - nejde vybělit, když použijete domácí vajíčka (jako já) máte ho do žluta
Krém:2celá vejce,15dkg krystalu,1van.cukr-vše šleháme nad párou do husta(nechat odstát,občas zamíchat, 1/5modré LUKANY (já použila 50g másla)+rum dle chuti-rozpustit
1máslo-cukr moučka dle chuti (moc ne,ať není přeslazený) -změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny - poté přimícháme zčásti vychladlou hmotu - po částech - nakonec vlijeme rozpuštěnou Lukanu s rumem -nechat ztuhnout v ledničce. Je fakt dobrý
3)VANILKOVÝ KRÉM
1/2 l mléka, 120 g krupic. cukru, 2 van. pudinkové prášky 400 g másla, vanilka nebo van. cukr
Postup:
Do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.Za stálého míchání ho necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min
- můj nejoblíbenější, není cítit máslo, krásně jemný vhodný pod mléčný marcipán, dělám obměnu s čokoládovými pudink.prášky s rumem
- pozor na škraloup v pudinku, nevyšlehá se. Jednou se mi to podařilo a nakonec jsem krém musela přepasírovat přes sítko,jinak jsem se jich nezbavila :-) Někdo dává na hrnec utěrku, přilepí pečící papír a pak i se škraloupem sloupne, ale mě se to nepodařilo. Takže vždycky škraloup seškrábnu.
4)PIKANTNÍ KRÉM - JAHODOVÝ nebo KAKAOVÝ
2-3 dcl šťávy z kompotu (dávám jahodový), 2/3 vanilkového pudingu (dala jsem jahodový), necelá lžíce polohrubé mouky, 100g pr. cukru, 120g másla, 40g Hery.
Postup:
V části šťávy rozmícháme puding a mouku a zavaříme do zbytku šťávy. Vychladlý puding po částech zašleháme do tuku s cukrem.
Pokud do krému zamícháme kakao, máme výborný kakaový krém.
Když s tímto krémem promazáváme dvě vrsty dortu + povrch, připravíme jej ze 2 dávek.
5)KAPUČÍNOVÝ KRÉM - bleskový, žádné vaření pudinku !!!
2 kelímky smetany na šlehání, 3 ztužovače do šlehačky, 3 lžíce (sáčky) oříškového kapučína v prášku
Postup: ušlehat smetanu společně se ztužovačem a pak přidat práškové kapučíno,vše důkladně našlehat. SMĚS ZTUHNE DO PODOBY KRÉMU.
6) KÁVOVÝ KRÉM
800ml mléka, 350g másla, 2 vanil. pudingy, 6 lžic pr. cukru, trochu suché instantní kávy.
postup:
Uvaříme pudingy v mléce s cukrem a kávou a vychladíme. Našleháme máslo a postupně zašleháváme vychladlý puding.
7) KRÉM s GUSTINEM - super jako krém s pudinkem, vhodný pod mléčný marcipán
500g másla, 1/2 l mléka, 80g gustinu, 110g cukru, 2 vanil. cukry
postup:
Uvaříme gustin s mlékem a van. cukry podobně, jako puding a vychladíme. Našleháme máslo s cukrem a postupně zašleháme gustinový puding.
8) NUTELOVÝ KRÉM - vhodný na prokládání piškotů. Do dortů je řídký.
500ml. zakys. smetany + 1 sklenička Nutely - vymíchat.
PÁR RAD PRO PŘÍPAD NOUZE :-)
- abychom předešli srážení krému, postupně do vyšlehaného másla zašleháváme po kouskách puding nebo kaši, případně vejce šlehaná s cukrem v páře, apod...
- máslo a puding (kaše apod...) musí mít s t e j n o u teplotu.
- nejnáchylnější ke srážení je krém nastavený pudingem.
- pokud se už stane, že se krém srazí, lze ho docela jednoduše napravit: do dřezu (např.) napustíme hodně horkou vodu a postavíme do ní mísu se sraženým krémem. Ihned začneme šlehat (nejlépe elektr. šlehačem). Jakmile krém začne od stěn jakoby povolovat, hned misku vyndáme (nepřestáváme šlehat) a krém po chvíli šlehání nabyde a krásně zjemní.
- zbytky puding.krému nezamražujeme. Po rozmražení se sráží a nepomůže ani napravování.
- na vybělení krému ( ne však úplně do sněhobíla) lze použít bělidlo krému od Wiltonu. Pozor - nefunguje u krému, který byl nastavený celými vejci nebo žloutky.