Kynuté ovocné knedlíky
|
Kynuté ovocné knedlíky
600 g hrubé mouky
Kvásek: ovoce - borůvky, meruňky nebo červený rybíz |
Droždí utřu s troškou cukru, až je tekuté, zaliji 1,5 dl vlažného mléka a nechám v teple
vykynout. Kvásek je dobře dát do vyššího hrnku (já používám 1/2 l plecháček), aby při prudším kynutí nepřetekl.
Do mísy dám mouku ve které rozmíchám sůl, přidám kvásek, vejce
rozmíchané ve vlažném mléce a vypracuji těsto. Pokud je těsto řídké
přidám mouku, pokud je husté přidám trochu mléka.Těsto vypracovávám tak
dlouho až je hladké, nelepí se na mísu a jak říkávala má maminka dělá
bubliny. Těsto přikryji utěrkou a nechám na teplém místě vykynout.
Polévkovou lžící odkrajuji těsto na pomoučený vál. Lžíci namáčím do mouky, aby se těsto nelepilo. Rukou těsto
zploštím, pokladu
borůvkami (červený rybíz, meruňky), spojím konce těsta a udělám kulaté knedlíky.
Do širšího kastrolu dám tak do 1/2 vodu a nahoru připevním (používám prádlovou gumu) čistou utěrku nebo kus bílé látky.
Látka musí být trošku prohnutá, ale nesmí se dotýkat vody.
Když voda začne vařit, položím na látku knedlíky a zakryji poklicí, aby neutíkala pára.
Vařím 8 - 10 minut. Do knedlíku zapíchnu špejli, jsou hotové, když se těsto nelepí.
Přendám do mísy, každý knedlík propíchnu vidličkou a knedlíky hned trochu omastím máslem nebo sádlem.
Nakonec polijeme rozpuštěným máslem
Osmažená strouhanka s cukrem - strouhanku osmažíme na tuku, necháme trošku vychladnout a potom ji promícháme s cukrem.