Meruňkový koláč s drobenkou
20. 2. 2008
Těsto je poněkud tekuté, ale nebojte se: odvděčí se vám vláčností a lehkostí
Na těsto:
Na drobenku:
Ingredience:
- asi 1 kg meruněk, čerstvých, rozpůlených a vypeckovaných, nebo kompotovaných a okapaných (v tom případě počítejte se dvěma 700ml sklenicemi)
- 1 lžíce másla na vymazání plechu
Na těsto:
- 30 g droždí
- 200 g krupicového cukru
- 500 ml vlažného mléka
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla, rozpuštěného
- 2 žloutky
- špetka soli
Na drobenku:
- 75 g chladného másla
- 75 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilinového cukru
- 100 g hrubé mouky
Příprava jídla:
1.
Droždí rozetřete s jednou lžičkou cukru na kaši. Přidejte lžíci mouky
a 100 ml mléka, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek do
husté pěny; trvá to asi deset minut.
2. Mouku prosijte do větší mísy, přidejte kvásek i zbývající ingredience a smíchejte na řidší těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.
3. Zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a naskládejte na těsto meruňky řezem nahoru. Na okrajích nechte volné místo.
4. Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte čtyřicet minut, do zezlátnutí.
Bleskovou drobenku připravíte v kuchyňském robotu. Rozmixujte suché přísady a postupně přidávejte pokrájené máslo – za pár vteřin získáte jemnou žmolenku.
2. Mouku prosijte do větší mísy, přidejte kvásek i zbývající ingredience a smíchejte na řidší těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.
3. Zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a naskládejte na těsto meruňky řezem nahoru. Na okrajích nechte volné místo.
4. Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte čtyřicet minut, do zezlátnutí.
Bleskovou drobenku připravíte v kuchyňském robotu. Rozmixujte suché přísady a postupně přidávejte pokrájené máslo – za pár vteřin získáte jemnou žmolenku.