Pivní štrůdl
Suroviny:
30 dkg hladké mouky, 125 g ztuženého pokrmového tuku, 16 lžic piva, jablka, strouhanka, rozinky, skořice, cukr, máslo
Postup:
Z mouky, piva a tuku vypracujeme na vále vláčné těsto. Když se lepí, přidáme ještě trochu mouky. Vytvoříme bochánek, podsypeme moukou a na 30 min. přikryjeme horkým kastrolem. Potom těsto rozpůlíme, podsypeme polohrubou moukou a vyválíme na tenkou placku. Poklademe oloupanými a na tenké plátky nakrájenými jablky, posypeme mletou skořicí, rozinkami, strouhankou a hodně pocukrujeme. Potom těsto srolujeme, dáme na plech s pečícím papírem a potřeme máslem. To samé uděláme s druhou polovinou těsta. Pečeme v troubě při 180°C do růžova. Hotový štrůdl dobře pocukrujeme, necháme vychladnout a porcujeme.