Štrůdl podle Irenky
Těsto 1:
14 dkg hladké mouky
5 dkg másla
1 vejce
3 lžíce mléka
špetka soli
Ingredience smícháme
těsto 2:
12 dkg másla
7 dkg hladké mouky
Máslo nastrouháme a smícháme s moukou. Vznikne nám lepkavá polotuhá hmota.
Z prvního těsta vyválíme placku o velikosti větší než velký talíř. Druhé těsto na to namažeme. Srolujeme a ukrojíme 4 válečky. Ty dáme do lednice uležet.
Zatím si nachystáme jablka, na jednu dávku asi 5 jablek. Smícháme je se skořicí a cukrem.
Poté děláme štrůdly. Vyválíme těsto na vlikost opět větší než velký talíř, posypeme strouhankou a plníme nastrouhanými jablky. Potřeme rozšlehaným celým vejcem smíchaným s trochou mléka.
Dáme péct do trouby na 450F asi na 25 minut.