VYNIKAJÍCÍ ROHLÍČKY ZE ŠLEHAČKY
22. 12. 2008
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
TĚSTO - 45 dkg hladké mouky, 1 Hera, 250ml smetany ke šlehání, špetka soli.Nádivky - maková, tvarohová, povidlová, jablková povidla, puding, Nutella, Borůvková či jiná marmeláda, ......Žloutek na potření, směs moučkového a vanilkového cukru na obalení.
POSTUP PŘÍPRAVY
Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, které si rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které nožem rozdělíme na osminky. Na každý kousek dáváme nádivku. Zabalíme do rohlíčků - začínáme od široké strany, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil. Pozor také na strany rohlíčku - řádně zabalit, aby nevytekla nádivka.
NÁDIVKY : Tvarohová - tvaroh, moučkový cukr, vejce, rum, citrónová kůra, rozinky. Maková - povaříme mletý mák, mléko, cukr, skořici, trošku rumu a citrónové kůry. Povidlová - švestková povidla ( lepší jsou, když obsahují jablka ), moučkový cukr, rum, strouhaný perník, citrónová kůra.
Rohlíček potřeme žloutkem a upečeme dorůžova. Mírně zchladlé rohlíčky obalíme ve vanilkovém cukru.
VYNIKAJÍCÍ, vhodné na cesty ( dlouho vydrží ) i jako pohoštění pro návštěvu.
Z uvedených surovin zpracujeme vláčné těsto, které si rozdělíme na 5 dílů... |
Z každého dílu vyválíme kolo, které rozkrojíme na osminky a na každý díl dáme trošku náplně - já jsem tentokrát dělala tvarohovou, makovou a jablková povidla. |
....teprve potom dozabalte rohlíček....cíp nechte pod rohlíčkem, aby se při pečení neodlepil. |
Rohlíčky před pečením potřeme žloutkem nebo i celým vajíčkem. |
Upečeme dorůžova. |