Játrové knedlíčky
Játrové knedlíčky
Na 30-50 ks knedlíčků (8-10 porcí)
Příprava: 20 minut + 5-10 minut vaření
* 200 g drůbežích jater (kuřecí nebo krůtí)
* 1 rohlík nebo houska
* 2 lžíce smetany 33%
* půl menší cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 vejce
* sůl a hrubě mletý pepř
* 1-2 lžíce sušené majoránky
* 60-80 g strouhanky na zahuštění, dle potřeby
* 1 lžíce hladké mouky, na pomoučení
1. Játra omyjeme, odblaníme, jemně umeleme a dáme do mísy. Pečivo z předešlého dne nadrobíme do misky, pokropíme smetanou a necháme ji vsáknout. Nasáklé pečivo semeleme na strojku či rozmixujeme v mixéru společně s oloupanou pokrájenou cibulí.
2. Do mísy dáme rozmělněnou namočenou housku s cibulkou, mletá játra, celé vejce, sůl a okořeníme hrubě mletým pepřem a rozemnutou majoránkou. Vše dobře promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou a vypracujeme těsto na knedlíčky.
3. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta váleček a rozkrájíme ho na 30-50 stejně velkých dílů podle toho, jak velké chceme knedlíčky. Pomoučenýma rukama tvarujeme kulaté knedlíčky a vkládáme je do vroucí osolené vody nebo vývaru. Vaříme podle velikosti 5-10 minut a potom ihned podáváme nebo je vyjmeme děrovanou lžící, krátce zchladíme ve vodě nebo vývaru, aby se zatáhly, a vkládáme do polévky.
4. Místo knedlíčků můžeme z těsta pomocí lžíce tvarovat noky a rovnou je vkládat do vařící osolené vody nebo vývaru. Při podávání sypeme polévku usekanou pažitkou.
Tip
Namočenou housku můžete vynechat a k ochuceným semletým játrům přidat
lžíci rozpuštěného másla nebo 2 lžíce smetany a hmotu zahustit podle
potřeby pouze strouhankou. Pro změnu můžete směs ochutit mletým pepřem
a muškátovým květem. Z játrové hmoty pak můžete tvarovat knedlíčky,
noky nebo přes hrubé struhadlo či cedník s většími otvory protlačit
játrovou rýži.
Játrové knedlíčky si můžete do zásoby zamrazit. Rozložte je na tác, aby se neslepily, a druhý den je přesypte do sáčku. Pak je kdykoliv můžete přidat do vývaru a může být i z kostky. Dnes se dají koupit i bez přidaného glutamátu.