ZAVÁŘKY DO POLÉVKY
22. 12. 2008

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Domácí nudle , Vaječný svítek, Krupicové kapání , Vykrajované noky , Játrové knedlíčky , Celestýnské nudle , Tyrolské knedlíčky , Vídeňské drobení
POSTUP PŘÍPRAVY
DOMÁCÍ NUDLE
500 g hrubé mouky
2 vejce
1 dl vody
Zpracujeme do těsta. Hladké těsto , kt. se nelepí na vál , vykrájíme na slabé placky. Necháme je trochu proschnout , pokrájíme na požadovanou šíři nudlí.(na stejně široké pási a potom krájet na tenké proužky)Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi tak 5 minut.Scedíme a propláchneme pod tekoucí vlažnou vodou.
VAJEČNÝ SVÍTEK
2 žloutky rozšleháme , okořeníme muškátovým květem , nebo nastrouhaným oříškem , mírně osolíme , přidáme tuhý sníh z bílků,lehce vmícháme polohrubou mouku -dle oka-(takové množství aby nebylo těstíčko tuhé)a jemně nakrájenou petrželku. Svítkovou hmotu opatrně rozetřeme do tukem vytřeného a trochou moukyvysypaného pekáče a upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.Studený svítek nakrájíme na kostičky a vkládáme do polévky.
KRUPICOVÉ KAPÁNÍ
Ze 2 dl.mléka,100 g krupice , 2 vajec , tlučeného muškátového květu a soli vypracujeme kašovité těsto. Pozvolne je přes vidličku nakapeme do vroucího vývaru a krátce zavaříme.(místo vidličky můžeme použít i struhadlo-hrubá strana-)
VYKRAJOVANÉ NOKY
2 dl.vody , 1 vejce , 2 až 3 lžíce polohrubé mouky a sůl,smícháme v hrnečku do hustšího těstíčka a lžičkou vykrajujeme noky , kt. ihned zavaříme ve vroucí vodě nebo přímo v polévce.
JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
200 g mletých jater smícháme se strouhankou (50-100 g) , 100 g hladké mouky , 2 utřenými stroužky česneku a nadrobno nakrájenou cibulí. Osolíme a okořeníme majoránkou , mletým pepřem , a jemně nakrájenou petrželovou natí. Z této hmoty vatvarujeme knedlíčky , kt. zavaříme ve vroucím vývaru.
(můžeme taky použít již koupenou játrovou zavářku , kt. rozmícháme s 1 vejcem a oříškem másla)
CELESTÝNSKÉ NUDLE
Ze 2 rozšlehaných vajec , 1 dl mléka , 100 g polohrubé mouky a soli připravíme řídké těstíčko. Na pánvičce pečeme tenké palačinkové placky , kt. nakrájíme na 4-5 cm dlouhé široké nudle. Nudle vkládáme do polévky před konzumací.
TYROLSKÉ KNEDLÍČKY
100 g uzeného vařeného masa nakrájené na drobné kostičky , promícháme s 1 žemlí a 50 g slaniny , také nakrájené na kostičky. Přidáme 1 dl mléka , 100 g hrubé mouky , osolíme , opepříme , přidáme mletý květ a rosekanou petželovou nať. Z těsta vytvarujeme menší knedlíčky kt. vaříme ve vroucí vodě asi 3-4 minuty.Uvařené knedlíčky scedíme a přelijeme studenou vodou , aby ztuhly. Vkládáme do hotové polévky.(na chvíli prohřát)
VÍDEŇSKÉ DROBENÍ
Ze 100 g polohrubé mouky , 2 vajec , 80 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra , soli , pepře a 1 dl. vody , vypracujeme tužší těsto , které nastrouháme na hrubém struhadle a zavaříme přímo v polévce.
Pokud se bude někomu zdát jaký koliv recept na zavářku řidší, zahuštěte si jí dle oka.
![]() |
Játrové knedlíčky |