Geniální tvarůžková pomazánka pana učitele
8. 5. 2009
Co budeme potřebovat
• pomazánkové máslo (ideálně třeba s pažitkou)
• tvarůžky (takové ty kulaté, to větší balení)
• trocha cibule, ideální je ta jarní se zelenou natí
• pažitka (máte-li jarní cibulku není nutno, nebo ji nahradí pažitkové pom. máslo)
• červená paprika mletá i čerstvá
• sůl a pepř
• světlé pivo (potřebovat budeme jen trochu, zbytek vypijete)
Příprava je jednoduchá
Všechno smícháme a hotovo.
No, zas tak jednoduché to není a nebyl bych to já,
ukecaný Hujer, abych to patřičně nerozvedl. Takže to vezmeme postupně. Na
jedno pomazánkové máslo potřebujeme jedno balení tvarůžek. Na
vyzkoušení si pomazánku udělejte třeba jen z jednoho balení. Na
větší akci doporučuji udělat z dvoj-, nebo ještě lépe,
z trojnásobného množství, což je dostačující pro cca. 10 lidí
a dvě veky. Množství ostatních surovin adekvátně upravte. Následující
postup je uveden pro jedno balení.
Pomazánkové máslo (použijete-li pažitkové či bylinkové můžete dát míň pažitky či zcela vynechat a nahradit zelenou částí jarní cibulky) smícháme s tvarůžky, které jsme nakrájeli na malé kousíčky – kostičky zhruba 5×5 milimetrů. Přidáme trochu soli (opatrně, tvargle i máslo jsou dost slané a někdy není nutno solit vůbec) a mletého pepře. Přidáme nadrobno nakrájenou menší cibulku, jarní cibulku nakrájíme i s natí. Podle možnosti (a chuti) přidáme ještě hrst najemno nakrájené pažitky. Pak ještě přidáme trochu červené mleté papriky a jednu malou (nebo půl velké) čerstvou červenou papriku nebo kapii nakrájenou najemno. Vše dobře promícháme. Nakonec opatrně zalijeme (zředíme) pivem pro vytvoření té správné chuti a roztíravosti. Piva stačí jen troška, přidávejte klidně po lžících (tipuju tak 3–4 plné lžíce) a opatrně, abyste pomazánku nenaředili moc. Prostě přidejte jen trochu (podle množství pomazánky) a tak, aby se dala pohodlně mazat na chleba. Zbytek piva vypijte a pomazánku nechte (nejlépe přes noc) uležet v chladničce.
A to už je opravdu vše. Skvělá pomazánka je na světě a věřím, že s ní oslníte i vy, třeba při nějaké letní pařbě, bečce či posezení s přáteli. Ideální je mazat ji na bílé pečivo. Třeba rohlík, veka nebo šikmé plátky z bagety jsou naprosto ideální. Ale ani na obyčejném chlebu nic nezkazíte. Přeju všem dobrou chuť a Komikovi děkuju za tento skvělý recept.
• pomazánkové máslo (ideálně třeba s pažitkou)
• tvarůžky (takové ty kulaté, to větší balení)
• trocha cibule, ideální je ta jarní se zelenou natí
• pažitka (máte-li jarní cibulku není nutno, nebo ji nahradí pažitkové pom. máslo)
• červená paprika mletá i čerstvá
• sůl a pepř
• světlé pivo (potřebovat budeme jen trochu, zbytek vypijete)
Příprava je jednoduchá
Všechno smícháme a hotovo.

Pomazánkové máslo (použijete-li pažitkové či bylinkové můžete dát míň pažitky či zcela vynechat a nahradit zelenou částí jarní cibulky) smícháme s tvarůžky, které jsme nakrájeli na malé kousíčky – kostičky zhruba 5×5 milimetrů. Přidáme trochu soli (opatrně, tvargle i máslo jsou dost slané a někdy není nutno solit vůbec) a mletého pepře. Přidáme nadrobno nakrájenou menší cibulku, jarní cibulku nakrájíme i s natí. Podle možnosti (a chuti) přidáme ještě hrst najemno nakrájené pažitky. Pak ještě přidáme trochu červené mleté papriky a jednu malou (nebo půl velké) čerstvou červenou papriku nebo kapii nakrájenou najemno. Vše dobře promícháme. Nakonec opatrně zalijeme (zředíme) pivem pro vytvoření té správné chuti a roztíravosti. Piva stačí jen troška, přidávejte klidně po lžících (tipuju tak 3–4 plné lžíce) a opatrně, abyste pomazánku nenaředili moc. Prostě přidejte jen trochu (podle množství pomazánky) a tak, aby se dala pohodlně mazat na chleba. Zbytek piva vypijte a pomazánku nechte (nejlépe přes noc) uležet v chladničce.
A to už je opravdu vše. Skvělá pomazánka je na světě a věřím, že s ní oslníte i vy, třeba při nějaké letní pařbě, bečce či posezení s přáteli. Ideální je mazat ji na bílé pečivo. Třeba rohlík, veka nebo šikmé plátky z bagety jsou naprosto ideální. Ale ani na obyčejném chlebu nic nezkazíte. Přeju všem dobrou chuť a Komikovi děkuju za tento skvělý recept.