Salát z hlávkového zelí
Suroviny:
500 g bílého hlávkového zelí - čistá váha, 1/2 - 3/4 lžičky soli, 3 - 4 lžičky moučkového cukru, 1 lžíce octa a dále mrkev, paprika, kopr nebo pažitka, slunečnicové semínka
Postup:
Zelí nakrouháme, přidáme sůl, ocet a cukr, zamícháme a trochu rukou pomačkáme. Množství soli, cukru a octa si dáme podle své chuti. Do salátu si můžeme přidat buď nanahrubo nastrouhanou mrkev, nadrobno nakrájenou papriku, nasekaný kopr (může být i sterilovaný), nebo jiné natě - pažitku, petrželku, nať cibule. Taky se dá přidat sterilovaná červená řepa. Na povrchu posypeme semínky, nebo přimícháme do salátu, ale nemusí být.
Poznámka:
Jako příloha k jídlu je toto množství zhruba na 4 porce, hlavně tento salát využívám na zeleninové oblohy. Stejně se dá připravit i z červeného zelí, tam přidávám křen, čerstvý, nebo sterilovaný - Krenex. Někdo přidává ještě olej a cibuli, ale já mám raději salát připravený takto.
