Odpalované těsto na ovocné knedlíky,trochu jiné
Suroviny:
500 ml mléka
100 g másla
350 g hrubé mouky
4 vejce
špetka soli
500 g libovolného ovoce
Postup:
Mléko svaříme s máslem a solí a přidáme najednou všechnu mouku. Mícháme, až vznikne husté tšsto, které se nesmí chytat vařečky, ani nádoby ve které těsto mícháme. Necháme ho zchladnout a přidáme všechny vejce a mícháme až je těsto opět celistvé, někdy přidáme mouku,ale většinou je ten poměr akorát.
Na pomoučeném vále si uděláme z těsta hada, nakrájíme na 3-4 cm dlouhé špalíky, každý dáme do dlaně , splácneme, doprostřed dáme ovoce a rukama zakulatíme.
Těsto má tu výhodu, že se s ním velmi dobře pracuje, je poddajné a lze ho vytáhnout na velmi tenkou vrstvu, hlavně na tvrdé ovoce( meruňky, švestky atd.). Hotové knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme je podle velikosti 5-8 minut. Na začátku je trochu nadlehčíme vařečkou, aby se nám nepřilepily.
Z tohoto množství je tak kolem 20 knedlíkú střední velikosti.
Poznámka:
Recept je hodně podobný tomu, co sem dala včera tejaja, ale na přání ho s těmi změnami dávám.
Jiné na ovocné knedlíky už nedělám, pro nás je nejlepší.