Lasagne s mletým drůbežím masem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 60 min. + 45 min. zapékání
* 250 g lasagní (12 plátků)
* 2 lžíce oleje + na vymazání
* 1 větší cibule, nakrájená
* 3-4 stroužky česneku
* 1 menší nastrouhaná mrkev
* 400 g mletého drůbežího masa
* 1 lžíce másla
* 150 ml bílého vína
* 400 g konzervovaných rajčat
* sůl
* 1-2 lžíce provensálského koření
* mletý bílý pepř
* špetka strouhaného muškátového oříšku
* 200-250 ml smetany na šlehání
* 1 kelímek bílého jogurtu
* 250 g tvrdého strouhaného sýra, např. gouda
* 200 g mozzarely
1. Lasagne připravíme podle návodu na obalu. V kastrolu osmažíme na olivovém oleji pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nastrouhanou mrkev. Přidáme mleté maso, lžíci másla a necháme za stálého míchání propojit a zalijeme sklenkou vína.
2. Když je maso orestované a víno odpařené, přidáme rajčata, osolíme a ochutíme provensálským kořením, pepřem a muškátovým oříškem. Za občasného míchání dusíme asi 40 minut. Když je ragú téměř hotové, přimícháme do něj smetanu a jogurt a ještě pár minut povaříme.
3. Pekáček vymažeme, na dno dáme několik lžic ragú, pak vrstvu lasagní, na lasagne opět ragú, které posypeme částí strouhaného sýra, a pokračujeme. Končíme lasagněmi, poklademe mozzarelou a sypeme strouhaným sýrem.
4. Zapékáme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 4045 minut, až povrch zezlátne.
TIP
Při nákupu lasagní sledujte návod na obalu, některé jsou již předvařené a nevaří se, jiné se několik minut předvářejí. Jsou k dostání i dražší lasagne - čerstvé, vakuově balené.
Náhledy fotografií ze složky Lasagne s mletým drůbežím masem