Babiččina vepřová krkovice se švestkami
Suroviny:
4 plátky krkovice
80 g švestek
2 dcl červeného vína
4 polévkové lžíce švestkových povidel
trochu slivovice- nemusí být
10 dkg cukru
špetka mleté skořice
trochu octa, nebo citronové šťávy
tuk na opečení
pepř
sůl
Postup:
Švestky spolu s červeným vínem dáme do kastrůlku, zakryjeme a necháme 2 hodiny odležet.Pak přidáme cukr, skořici a 10 minut povaříme a necháme vystydnout.
Krkovici rozklepeme na větší plátky, na které dáme scezené švestky a šťávu si zatím necháme. Plátky přehneme na půlku a sepneme. Osolíme a opepříme a zlehka na tuku opečeme.
Do pekáče nalijeme zbylou šťávu ze švestek, na ní dáme sepnuté krkovičky a dáme péct na 180°C, pečeme do růžova, jen asi 15-20 minut. Vyndáme z trouby, maso dáme stranou a do vypečené šťávy dáme povidla a povaříme. Můžeme dochutit slivovicí, přikyselíme a už jen prohřejeme.
Poznámka:
Zdroj: Recept mám po své babičce, která to dělávala místo složitých povidlových, nebo černých omáček. Dokonce i na ryby a moc nám to chutnávalo všem. Nejlepší příloha jsou knedlíky, ale jde k tomu téměř všechno.
Recept jsem úplnou náhodou objevila, když už jsem měla zato, že mi nenávratně zmizel.