Pečené živáňské špízy se šťávičkou
Suroviny:
Vepřové maso (panenka)
dobrá klobása
cibule
slanina jakákoliv
olivový olej
rajče
paprikový lusk
pórek
česnek
paprika koření
koření na steaky, nebo jiné
nějaká obloha: kečup, hořčice, tatarka i jiné studené omáčky
může být: houby,játra, chilli papričky(kdo rád ostřejší), žampiony, párek, uzené maso, ap....dle vlastní improvizace.
Postup:
Téměř všechny ingredience si nakrájíme na kolečka, nebo malé kousky. Maso naklepat, posolit, opaprikovat, opepřit, zasypeme kořením na steaky, popatláme utřeným česnekem a olejem. Uděláme si přehledné kopičky z ingrediencí a postupně je na střídačku napichujeme na špejli, nebo jehlu. Naskládáme do pekáčku, do kterého dáme trochu oleje a trochu vody. Na špízy poházíme cibuli a pórek nakrájené na proužky, přikryjeme druhým pekáčkem a pečeme v troubě do měkka, aby byly pěkně pečené. Několikrát během pečení podlijeme trochou vody, aby byla šťávička. Tak 15 minut před koncem sundáme víko pekáče, aby špízy byly pečené pěkně do hněda a šťáva se vypekla na tolik porcí, kolik jich použijeme. Tou pak poléváme špízy i přílohu.
Poznámka:
Špízů je velké množství, podle toho co se použije z ingrediencí. Tento jsem si upravila sama a trošíčku mě inspirovala živáňská pečeně. Ta je ovšem jiná a dělá se převážně venku na ohni- tak tu si uděláme v létě.