Sekaná pečeně po středomořsku
Sekaná pečeně po středomořsku
Ingredience
600 g mletého masa, 2 rohlíky, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 200 g balkánského sýra, 1 cibule, petrželová nať, 2 vejce, 1 lžíce hořčice, 50 g sezamového semínka, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 2 lžíce strouhanky, 600 - 800 g syrových brambor, 4 snítky rozmarýnu, 2 lžíce oleje, kousek másla
Postup
Omyté a osušené papriky rozpůlíme, zbavíme stopek, semínek a bílých
žeber. Položíme je řeznou stranou na plech s papírem na pečení,
přikryjeme alobalem a vložíme na dvacet minut do trouby vyhřáté na
200°C. Necháme vychladnout, odstraníme slupku a dužninu nakrájíme na
kostičky. Rohlíky namočíme na 10 minut do studené vody. Sezam opražíme
na suché pánvi dozlatova.
Do mísy vložíme mleté maso. Rohlíky vymačkáme, rozdrobíme a zapracujeme
do masa. Přidáme najemno pokrájenou cibuli, posekanou petrželku,
pokrájenou papriku, vejce, hořčici a důkladně promícháme. Vzniklou
hmotu osolíme a okořeníme pepřem a mletou paprikou. Nakonec přimícháme
na kostičky pokrájený sýr. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji
trochou strouhanky.
Alobal potřeme máslem a posypeme opraženými semínky. Položíme na ně
sekanou zformovanou do šišky a pevně do alobalu zabalíme. Položíme na
plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C.
Zatím oloupeme brambory, osušíme a rozkrájíme podélně na osminky.
Osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a smícháme s lístky
rozmarýnu.
Po dvaceti minutách vyjmeme z trouby plech se sekanou a rozložíme kolem
ní rozmarýnové brambory. Pokapeme je olejem a plech vrátíme do trouby.
Pečeme asi 25 minut do zezlátnutí brambor. Pak alobal rozevřeme,
roztáhneme do stran aby zakryl brambory a ještě chvíli necháme dopéct.
Podáváme s hlávkovým salátem.



